-> ARHIVA
Sep 17, 2009

Prolog

Autor: Kurdt


Nakon što smo dobili mnogo pitanja o nazivu našeg bloga, odlučili smo da ovjekovječimo naš odgovor, te da jednom zauvijek razlučimo zašto se obraćamo u množini. Na blogu nemaboga.blogger.ba rade Kurdt i BM kao stalni članovi, osnivači i administratori bloga. Za sada imamo jednog saradnika, Astrahara, no nadamo se da će nam se ubrzo javiti još neko ko bi bio voljan da napiše nešto prikladno temi bloga. Šta je tema bloga? Iako naziv bloga kaže "nema boga" mi smo svjesni činjenice da je mogućnost da dokažemo nepostojanje "više inteligencije, stvoritelja svemira, svemogućeg" ravna nuli. Upravo zbog toga, mi to i ne pokušavamo. Ono što mi pokušavamo jeste da proučimo religije, ili "organizirani sistem vjerovanja i bogoslužja koje stavljaju Boga (ili više njih) u središte." Dakle, naš cilj je da što bolje proučimo važnije svjetske religije, da iznesemo njihove nedostatke, te dokaze za koje mi smatramo da ruše temelje istih. Ovo je možda trebao biti prvi post, ali na greškama se uči.

Pošto je bilo mnogo pitanja i o menifestu ateizma, odrednicama tog "pokreta", odlučili smo da posvetimo par redova i ovim, veoma zanimljivim, pitanjima. Ateizam je vrlo kompleksno definirati. Teizam, sa druge strane, je zajednički naziv za sva vjerovanja koja uključuju postojanje boga ili božanstava. Ateizam bi zbog prefiksa -a- trebao biti upravo suprotno, ali to nije slučaj. Ateizam, barem onaj moderni, podrazumijeva nedostatak vjere, i nudi racionalnu sumnju umjesto teističke sigurnosti. Pojednostavljeno, ateista ne vjeruje u natprirodne stvari, dakle u Boga, anđele, raj, pakao, sudbinu itd. Tako jedan od najpoznatijih ateista prof. Richard Dawkins zamjeri religiji to što nas koči, a ne ohrabruje u našim saznanjima, dok Bill Maher tvrdi da on, kao ateista, promoviše zdravu sumnju, za razliku od sigurnosti koju nude religije. Prof. Dawkins je također predstavio i hipotetičku ljestvicu religioznosti, na kojoj je izbacio mogućnost postojanja sigurnosti u kategoriji ateista i teista, dakle njegova tvrdnja je da niko ne može biti siguran da li Bog postoji.

Ono što razlikuje ateizam od bilo koje religije, jeste manifest ili pravilnik, tačnije nedostatak istog. Ateizam ne predstavlja organizaciju, pokret, udruženje istomišljenika ili bilo šta slično. Jednostavno rečeno, to je opredjeljenje koje za sobom ne povlači nikakve društvene prilagodbe. Ateista nema nikakva obilježja po kome bi se razlikovao od ostalih ljudi, nema utvrđena pravila i ima potpunu slobodu izbora. Po istraživanjima koje je proveo Phil Zuckerman, na svijetu ima 500-700 miliona nevjernika, od kojih je najveći broj u zemljama Europe, Japanu, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu itd.

1 komentara:

Kurdt said...

Starije komentare možete pogledati na: http://www.blogger.ba/komentari/130919/2313993

Post a Comment

Ako niste registrovani, odaberite Name/URL i popunite samo polje za ime, URL nije neophodno unijeti.