-> ARHIVA
Feb 18, 2011

Mekka i zlatni rez

Autor: BM

Zlatni rez je matematičko-strukturalni pojam kojeg se najčešće veže za umjetnost, jer je u povijesti umjetnosti najčešće korišten. To je način podjele neke vrijednosti s faktorom od približno 1.6. Striktno matematički gledano, to je iracionalan broj oblika: 1.6180339887498948482...Nakon mnogo stoljeća teorije, smatra se da je zlatni rez najsavršeniji rez u prirodi, potpuno savršen ljudskom oku, harmonija između izrazite preciznosti i haotične nesavršenosti. Na savršenom ljudskom tijelu sve je u približnom odnosu 1:1,618. (wikipedia).

Intrigantnost zlatnog reza u raznim oblicima prirode glavni je razlog što se ni popularni islamski čudotvorci nisu libili pokušaja stvaranja čuda iz ničega. "Neka bude čudo" - uzviknu samouvjereno autor "čuda" o Mekki kome ćemo se danas i posvetiti. Kompletno objašnjenje nalazi se na sljedećem linku, no ukratko ćemo ga i ovdje objasniti. Naime, tvrdnja je sljedeća: Allahova kuća u Mekki smještena je na Zemlji tačno na poziciji koja odgovara zlatnom rezu. Tačnije, udaljenosti Mekke u odnosu na Sjeverni i Južni pol, kao i u odnosu na Zapad i Istok, odnose se u omjeru 1 : 1,618.

Veliko je pitanje koliko je stvari u ovom navodnom čudo barem i djelomično smisleno, da ne govorimo tačno i istinito. Kao što je to i uobičajeno kod ovakvih tekstova, najprije ćemo reći zašto je kompletna ideja samog čuda potpuno neprihvatljiva, a potom pokazati da ni same tvrdnje u čudu nisu tačne. Naime, Zemlja je aproksimativno rečeno, lopta, kugla, odnosno sfera. Temeljna pogreška ovog čuda sastoji se u tome da kugla nema početka i kraja. Problem stvara percepcija ljudi koji Zemlju kao planetu uvijek zamišljaju tako da je Sjeverni pol gore, a Južni dole i da ta dva pola predstavljaju neku vrstu "krajeva" same planete. No, ako Zemlju predstavimo u nekom pojednostavljenom obliku, recimo potpuno prekrivenu morem, možemo primjetiti da u tom slučaju ne možemo reći za neku tačku na Zemlji da je ona referentna, iz prostog razloga što na najobičnijoj kugli nema početne i krajnje tačke. Stoga sama ideja računanja pozicije neke tačke na Zemlji nema nikakvog smisla, pogotovo u odnosu na nepostojeću tačku Istoka i Zapada. Naglašavaju se eksplicitno ove dvije strane s obzirom da su Sjeverni i Južni pol određeni u geografskom koordinatnom sistemu u odnosu na osu rotacije Zemlje. Stoga možemo reći da bi se u nekom smislu i moglo prihvatiti određivanje pozicije u odnosu na osu rotacije, iako je ona zapravo zamišljena i nema nikakve veze sa samim fizičkim izgledom Zemlje kao kugle koja sama po sebi ne sadrži tačku koja se može uzeti kao krajnja ili početna.

No, tu nije kraj. Svako ko razumije o čemu se u ovom izmišljenom čudu govori primjetit će jednu interesantnu stvar. Mekka se nalazi na poziciji 21°25′ sjeverne geografske širine. Najbliže "zvučnije" mjesto tim vrijednostima je Honolulu na 21°18′ SGŠ. Dakle, na geografskoj širini na kojoj se nalazi Mekka moguće je, pored Honolulua, naći brojna druga, naravno manja, mjesta. Slijedeći tu logiku, poziciju koju su autori čuda dodijelili Mekki možemo naći analogno na još tri načina. Na priloženoj slici možete vidjeti osnovni princip toga. Primjetit će te da donja lijeva tačka opasno blizu odgovara Rio de Janeiru. Više o tome na sljedećem linku. Sve ovo navedeno samo je primjer da, čak i da je sama ideja koju su autori čuda htjeli prezentovati, tačna, ona postaje besmislena ukoliko se posmatra u širem kontekstu. Što na kraju i ne treba da čudi, obzirom da su autori čuda "radili" na karti Zemlje, koju je nemoguće napraviti u odgovarajućem omjeru sa stvarnom veličinom Zemlje, jer omotač lopte nije moguće "razmotati" u pravougaonik (kao što ni kuglu nije moguće omotati tepihom). No, razlog za izbor karte najprije treba tražiti u pokušaju da se Mekki dodijeli odgovarajuća pozicija i po geografskoj dužini. Kao što je već navedeno, na Zemlji ne postoji tačka Istoka niti tačka Zapada. Autori ovog čuda uzeli su za pravo da te tačke postave prema prikazanoj karti, tj. na poziciju 180-og meridijana. Prema tome, ako su već željeli ostati dosljedni principu po kojem su računali poziciju po geografskoj širini (od nulte paralele), onda su trebali uzeti i nulti meridijan koji kako je poznato prolazi kroz London (čime bi naravno pozicija Mekke bila daleko od traženog omjera).

Provjerimo sada i matematički dio ovog čuda, barem onaj koji se tiče relativnog položaja u odnosu na polove. Iskoristit ćemo sljedeća dva sajta: LINK1 i LINK2. Prema tim izvorima, odnosi dužina od Mekke do Sjevernog i Južnog pola su 1,62458 i 1,62470 respektivno. Odnosi dužina od Mekke do Južnog pola i od Sjevernog do Južnog pola su 1,61553 i 1,61549 respektivno. Dakle, autori čuda čak ni to nisu tačno izračunali. Navedeni rezultati sa obe stranice se razlikuju tek na četvrtoj decimali i možemo sa sigurnošću utvrditi da se traženi omjer zlatnog reza ne pojavljuje u dovoljno preciznom obliku kakav bismo očekivali od jednog perfekcioniste kakav je Allah. No, zahvaljujući i mojoj brzopletosti, saznao sam zašto su autori samog čuda dobili tu vrijednost. Naime, ako pogledate prvi priloženi link, primjetit će te da se po defaultu nudi unos koordinata u decimalnom obliku. Ja sam prvobitno unio koordinate misleći da vrijednost 21°25′00′ odgovara decimalnoj vrijednosti 21,25. No, to nije tako. Da se ne bismo zamarali kako se vrši tačno pretvaranje, dovoljno je unijeti koordinate po stepenima, minutama i sekundama da se dobije tačan rezultat. Ali, ono što je najvažnije, ako uneste koordinate na spomenuti pogrešan način, zaista ćete dobiti da je omjer u oba slučaja tačan čak do četvrte decimale, odnosno jednak je 1,6180.

Ultimativni zaključak je vrlo jednostavan: izmišljeno čudo kao i sva ostala. Naivno je bilo i pomisliti da bi ovakvo nešto moglo biti tačno pored mnoštva primjera iz Kur'ana koji nam jasno govore o Zemlji kao ravnoj ploči, kao i mnoštva primjera neuspijelih čuda (zapravo su sva neuspijela). Na kraju svega, nije na odmet zapitati se, koja bi bila svrha ovog "čuda" da je ono i istinito? Kakvu bi nam poruku Bog time htio poslati, osim onih standardnih za pokazivanje svoje moći od koje svi moramo strepiti? I šta bi trebala predstavljati ostala tri mjesta koja bi imala identičnu poziciju na planeti kao i Mekka?

The Muslim Delusion

1 komentara:

Anonymous said...

IMA BOGA

http://imaboga1.blogger.ba/

Post a Comment

Ako niste registrovani, odaberite Name/URL i popunite samo polje za ime, URL nije neophodno unijeti.