-> ARHIVA
Feb 7, 2011

Čuda Kur'ana #11

Autor: Kurdt

Muslimanski kvazi-naučnici iz dana u dan sve više sramote pripadnike svoje religije, jer pokušavaju da na, nazovi naučni, način privole ljude da prihvate islam, a sa druge strane onima koji su ga već prihvatili, da konačno vide nešto što je čudnovato. Ako je dan kada su se muslimani počeli baviti naukom Kur'ana bio, recimo, petak, onda se sudnji dan može očekivati u subotu, jer većeg predznaka ne može biti. Naslov ovog serijala možda više i ne odgovara temi jer ništa od onog što smo do sada obrađivali ne piše u Kur'anu nego u personalnim prevodima čudotvoraca željnih slave, tako da se serijal može zvati i "Čuda Nekih Prevoda  Kur'ana". Ipak, ne treba odmah udariti na muslimane koji su se sjetili da postoje i knjige van Kur'ana, nego ih treba ohrabriti da pokušaju ući u biblioteku gdje Kur'an nije knjiga koja se najviše posuđuje.

Danas se radi o domenu geologije i iako imam puno pametnijeg posla nego nekome objašnjavati ovo čudo ipak ću pokušati da to učinim. Naime radi se o ajetima koji navodno tvrde da planine sprečavaju zemljotrese. Ti ajeti su u surama, An-Nahl, ajet 16, Al-Anbiya, ajet 31, te sura Luqman, ajet 10. Po ovom pitanju sporili su se i doktori, Zakir Naik i William Campbell u njihovoj poznatoj debati. Nakon što je dr. Naik, koji je potencirao ovo pitanje, završio svoje uvodno izlaganje, W. Campbell je počeo svoje dajući jednu zanimljivu činjenicu sa kojom bismo i mi mogli zatvoriti ovaj post, kada bismo precjenili čitatelje muslimane. Naime, Campbell, koji poznaje arapski jezik je naveo da arapska riječ za "zemljotres" glasi ‘zilzaal’ ili ‘zalzala’, a da je riječ korištena u prva dva ajeta ‘Tamida.’ ‘Tamida’ znači tresti se, drhtati. Oblik riječi korišten u ovim ajetima je ‘tamide bikum’ što znači "tresti se sa tobom" (ili engl. shake with you). U svjetlu ovih leksičkih nedoumica, sporni ajet bi značio: "ako planina ne bi bilo, kada bi se kretao i zemlja bi se kretala s tobom, ako bi se njihao i zemlja bi se njihala s tobom." Briljantno zapažanje dr. Muhe. Dakle, da nema planina zemlja bi se tresla pod našim hodom. Ne samo da je to zapažanje naučno neprihvatljivo, nego je sa druge strane još jedan dokaz kakvim je mozgom raspolagala osoba kojoj je Kur'an "objavljivan".

Osim ovog fenomena, kojeg muslimani svrstavaju u "uloge" planine (valjda sve ima svoju namjenu), planine su doista fascinantno opisane u ajetu 7 sure An-Naba gdje kaže "i planine stubovima". To bi bilo po Korkutovom prevodu. Drugi će reći kolci, dok je po engleskim prevodima pravi termin "odbrambeni zidovi", što će reći da te planine od nečega brane. Ok, ovdje se može priznati da vjetrovi vaistinu ne mogu proći kroz planinu, ali su ovaj ajet čudotvorci upotrijebili da istaknu da su planine u obliku stubova. Kao prvo po mojim saznanjima stubovi uglavnom nisu zabijeni u zemlju. Na tom mjestu, Zakir Naik citira dr. Frank Pressa, tj. dio iz njegove knjige "Zemlja" da bi dao neke dokaze, ali ako pogledamo slike iz same knjige, mislim da nam riječ stub ili kolac ne bi prve pale na pamet kada bismo htjeli opisati dati oblik. Sada će neko od komentatora sigurno prozvati ovaj oblik, oblikom stuba, ali se oko toga definitivno ne želim sporiti.

Za kraj ovog posta volio bih da vas podsjetim na jedan ajet koji smo već spominjali na blogu kada smo govorili o plodovima voća koje, po čudotvorcima, dolazi u parovima, i glasio je "On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i reke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju." Svi koji nemaju problema sa vidom će primjetiti riječ "nepomične". Kontradikcija tom ajetu je ajet koji smo također koristili na blogu a glasi: "Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci - to je Božije delo Koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite." Kao što znamo, planine su itekako pomične (Mont Everest svake godine naraste 6 centimetara). Dakle možemo izvući četiri teze. Prva je da se radi o kontradikciji u Kur'anu. Druga je da se radi o netačnom navodu u Kur'anu. Treća teza koju sam ja potencirao u komentarima jednog od postova (dok su se moji suparnici držali ovog drugog objašnjenja) je da se govori o uticaju vremena. Dakle da planine promiču (nestaju) kao što promiču i oblaci. Četvrtu tezu sam pronašao u tefsiru gdje piše da se to odnosi na Sudnji dan, kada će planine letjeti kao oblaci. Bilo kako bilo, ovo čudo je još jedan dokaz da islam treba zaboraviti nauku ako i dalje želi da svoje sljedbenike ostavi u ignoranciji.

10 komentara:

Anonymous said...

http://img199.imageshack.us/img199/2489/planine.jpg

Kurdt said...

Kako sam dobro predvidio da će oblik biti to oko čega ćemo se raspravljati.

Jarane anonymouse, piše ti lijepo "korijen planine" je u obliku "kolca". U kur'anu koliko vidim piše da su planine u obliku stubova, kolčeva, što apsolutno nije tačno. Pogledaj na tim presjecima planinu kao planinu. Ima oblik amebe, valjda ćeš skontati zašto.

Anonymous said...

Stub, kolac, ekser, whatever? Činjenica je da planine vrše međusobno zakivanje zemljinih slojeva.

Kurdt said...

Kako sad da ja odgovorim na taj komentar? Nemoj se sramotiti, pročitaj par knjiga i ne prosipaj se. Nisam ja ovdje dežurna dadilja da te učim svemu. Proguglaj malo, pitaj nekoga, obrazuj se pa ćeš znati.

Anonymous said...

Čvrsto stojim pri tome da planinski korjenovi imaju stabilizirajuću ulogu...nešto poput eksera koji osiguravaju međusobno pričvršćivanje daski.
Pošto si jako obrazovan i načitan frajer, vjerovatno si čuo za pojam "izostaza"? Za slučaj da nisi, reću ti o čemu se radi:

Izostaza je ravnoteža između pojedinih dijelova mase Zemaljine kore. U geologiji se pojam spominje u značenju osiguravanja generalne ravnoteže Zemljine kore uz pomoć gravitacione snage koje su planine obrazovale ispod površine Zemlje.

Kurdt said...

Kakvu brate stabilizirajuću ulogu? Šta stabiliziraju? Osim toga, nastanak planina je proces, tako da sama upotreba svršenog glagola od strane Allaha je netačna, jer je trebao biti nesvršeni oblik glagola.

Druga stvar nemaš šta spominjati mene jer nisam ja došao do saznanja kakva danas imamo nego naučnici koji se time bave, dakle moja eventualna načitanost i obrazovanost nema veze sa postom. Za razliku od tebe ja se ne koristim svojim zapažanjem da bih objasnio geologiju, nego uzmem knjigu i pogledam kako su to drugi objasnili. Planine nit liče na eksere, stubove, kolčeve, niti imaju stabilizirajuću ulogu u bilo čemu. Trebaš shvatiti da su planine sastavni dijelovi zemljine kore, te pogledati gdje se zemljotresi uopće dešavaju. Po tvojoj i muhinoj logici, zemljotresi se dešavaju tamo gdje allah nije postavio planine a gdje ljudi hodaju, jer njihovo hodanje uzrokuje podrhtavanje Zemlje.

Logicar said...

cek malo,
naucnici su rekli da zemljotresi nastaju kada se dvije tektonske ploce povremeno "zagrebu" medjusobno!

Isto su rekli da planine nastaju kada se dvije ploce pocnu toliko međusobno "gurati" da se pocnu izdizati prema gore, odnosno nastaje planina..

pa sad, ako je to tako, zar nije logicno zakljuciti da su ploce koje su međusobno toliko "zalijepljene" da formiraju planinu nemaju mogucnost "grebanja" na tom podrucju?

Kurdt said...

Logično pravo.

EdoI said...

@Logicar
Planine nisu izdignute ploče, već dijelovi Zemljine kore koji su se izdigli usljed sudara ploča, tačnije dolazi do savijanja kore. Himalaji su najveći primjer planina nastalih tim putem, i to, ako se ne varam, sudaranjem indijskog tada otoka sa Azijom. Pa je l' to u južnoj Aziji nema planina, majka mu stara? I Japan je brdovit, pa eto, ipak je najnestabilnije područje na Zemlji.

Anonymous said...

Ja mislim da u kontekstu toga sa razlogom nije upotrijebljena riječ potres na što Edol aludira kad kaže da je Japan iako brdovit nestabilno područje. Riječ je o sasvim drugoj sferi što nikada nećemo ni saznati budući da posvuda imamo planine.

Post a Comment

Ako niste registrovani, odaberite Name/URL i popunite samo polje za ime, URL nije neophodno unijeti.